MS Nedir?

MS (MULTİPL SKLEROZ) nedir?   Multipl skleroz, vücudun kendi bağışıklık sisteminin beyindeki, optik sinirdeki ve omurilikteki sinir hücrelerinin koruyucu kılıfına (miyelin kılıfı) karşı yöneldiği bir hastalıktır. Aslında bu kılıf bazen elektrik telindeki yalıtıma benzetilir. Sinir hücreleri sinir tellerini oluşturur bunlar da mesaj iletimini gerçekleştirir. Merkezi sinir sistemi ile organların bilgi iletimi bu şekilde kısmen etkilenmeye…

Epilepsi Nedir?

Epileptik nöbet beyin hücrelerinde geçici anormal elektrik yayılması sonucu ortaya çıkan bir klinik tablodur. Hastada klinik olarak belli bir süreye sınırlı, bilinç, davranış, duygu, hareket veya algılama fonksiyonlarına ilişkin bozukluk görülür. Her epileptik nöbet geçiren kişi epilepsi hastası demek değildir. Nöbetler zaman içinde her hasta için belli özelliklerde, bazen kendiliğinden bazen de tetikleyen faktörler zemininde…

Epilepsi Hastalığında Tanı ve Teşhis

Epilepsi tanısı nasıl konur? Epilepsi klinik olarak tanısı konulan bir hastalıktır. Geçirilmiş bir atağın epilepsi olup olmadığına karar vermek, epilepsi ise ne tür bir epilepsi olduğunu tespit etmek için hastanın ve/veya hasta yakının gözlemi ve bunu doktora doğru bir şekilde aktarması çok önemlidir. Epilepsi tanısı konduktan sonra ne tür nöbet olduğunu tespit etmekse hangi epilepsi…

Epilepsi Hastalığının Tedavisi

Epilepsi tedavi edilebilir bir hastalıktır. Epilepsi hastalığının tedavisinde ilk basamak tanının doğru konması ve ilaçla tedaviye gerek olup olmadığının karar verilmesidir. Yaklaşık olarak 20 kişiden biri yaşam boyu bir defa nöbet geçirebilir ve tek nöbet sonrası bir daha nöbet tekrarlamayabilir. Bu nedenle çoğunlukla ilk nöbet sonrası ilaç başlanmaması tercih edilir. Doğru tanı konulup, tedaviye gerek…

MS Nedenleri ve Belirtileri

Merkezi sinir sistemi (MSS) öğeleri, fonksiyonlarına göre semptomların nereden kaynaklandığını belirlemeye yarar. Beyin, düşünce ve hareketi kontrol eder. Bu bölgede miyelin eksikliği; hafıza, motivasyon, kavrama, kişilik, dokunma, duyma, görme ve kas gücünü etkileyebilir. Beynin arkasında yer alan beyincik; hareketlerdeki koordinasyon ile bacaklar, kollar ve elleri kapsayan kas etkinliklerini kontrol eder, bedenin dengesini sağlar Beynin 12…

MS Nedenleri Nelerdir?

MS (Multipl Skleroz) nedenleri konusunda çeşitli farklı teoriler olmasına rağmen, son yıllarda farklı nedenlerin birden etki etmesi ile ortaya çıktığı görüşü daha fazla kabul görmektedir. Yapılan araştırmalarda bazı enfeksiyonlar, çevreden alınan bazı kimyasal –zehirli maddeler ve   beslenme alışkanlıkları ön plan çıkmaktadır. Sigara içmek kesinlikle önemli bir risk kaynağıdır. Coğrafi etmenlerin ve vücudun savunma sistemindeki bozuklukların…

Kas Hastalıkları

Birçok vakalar da kasları etkileyen hasta­lıklar, kasların hareket ve duyusunu kont­rol eden sinirlerin yaralanmasından meydana gelir. Kaslar bazen fiziksel aktivitey le yaralanabilir. Örneğin bir kas lifi, an, bir sıçrama, keskin bir vuruş veya ani bir gerilmeyle zedelenebilir. Kasları kemikle­re bağlayan tendonlar burkulabilir. Uyluk ve bacağın arkasındaki kaslar, koşma ve­ya diğer atletik sporları yaparken ayak veya…

Bellek Kaybı

Unutkanlıktan yakınmak yerine başlangıçta bazı önlemler alabiliriz. Önce neden unutkan olmaya başladığınızı araştırın. Kullandığınız bazı ilaçlar, belleğinizde bir sorun yaratabilir. Bu konuyu doktorunuza da danışmanızda yarar var. Beslenme düzeninizde değişiklik yapın. Az yağlı yiyeceklere ağırlık verin. Bol meyve ve sebze yiyin. Zihinsel faaliyetinizi artırın. Yeni meraklar edinmek, zihni sürekli yeni konularla meşgul etmek bulmaca çözmek…

Beyin Absesi

Serebral (beyin ) absesi hemen daima vücutta bir başka bölgedeki bir infeksiyon odağından kaynaklanır. Bunlar arasında birinci sırada paranazal sinüslerin ve kulak boşluklarının infeksiyonu gelir. Akciğer abseleri ve bronşektazi de önemli bir grubu oluşturur. Bir diğer büyük grup da akut bakteriyel endokardit komplikasyonlarıdır. Çok daha seyrek olarak da pelvik infeksiyonlar, osteomiyelit, diş absesi gibi fokal…

Beyin Felci Nedir?

Beyin felci, çocukluk döneminin en yaygın olarak görülen sakatlık nedenlerinden biridir. Doğum öncesinde, sırasında veya sonrasında merkezi sinir sisteminin hareket işlev alanlarının hasar görmesinden kaynaklanır. Beyin felcinin birçok nedeni vardır. Yaygın nedenlerden biri; beyin dokusu içinde yeterli oksijen bulunmamasıdır (anoksi). Yapılan araştırmalar beyin felci olan bebeklerin üçte birinin vücut ağırlığının 2250 gramın altında olduğunu da…